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Research Information Protection Frequently Asked Questions
Q.1.
What role do the Information Security Officer (ISO) and the Privacy Officer (PO) play in reviewing research protocols?
A.1.
The ISO and PO must be appointed by the Medical Center Director as non-voting members of either the Research & Development Committee (R&DC) or the Institutional Review Board (IRB) of record.  VHA Directive 2007-040 §§3&4(b)1.  The PO must complete and document a thorough review of all human subject research protocols in regards to data privacy before the research commences.  The ISO must complete and document a thorough review of all human subject research protocols in regards to data security before the research commences.

Q.2.
What must the IRB review in terms of research information security?
A.2.
For all proposed human subjects research, the IRB must review information on data storage and security, including

· All locations where the data are to be stored, accessed, or used; 
· The need and mechanism for copying data from a secure VA server and transmitting or transporting data to other locations; and
· Plans for the destruction of data after the protocol is completed and the retention period has expired. 
VHA Handbook 1200.12, §14.c.(1)(e)
Q.3.
What is “VA sensitive information” (VASI), and are research data VASI?
A.3.
VHA Handbook 6500, Appendix A, defines VASI as “All Department data … which requires protection due to the risk of harm that could result from inadvertent or deliberate disclosure, alteration, or destruction of the information.  The term includes information whose improper use or disclosure could adversely affect the ability of an agency to accomplish its mission, proprietary information, records about individuals requiring protection under various confidentiality provisions such as the Privacy Act and the HIPAA Privacy Rule, and information that can be withheld under the Freedom of Information Act.”
Although the term is defined to include “research information,” not all research information is considered VASI.  Research data that do not include individually identifiable private information, proprietary information, or other information whose improper use or disclosure could adversely affect VA’s mission do not constitute VASI.  ORO Memorandum dated May 29, 2008 (Compliance Oversight Procedures for Use and Storage of VA Sensitive Research Information).
Q.4.
Can investigators use their own thumb drives at the VA?
A.4.
No.  Only Office of Information and Technology (OI&T) procured and issued thumb drives may be used to access or store VA information.  VA Handbook 6500 §6.c.(4)(g).  Only devices specifically purchased by OI&T or authorized by the facility Chief Information Officer (CIO) may connect to the VA network or any other IT resource.  VA Handbook 6500 §6.b.(4)(b)15.d.  If non-VA personnel supporting VA research (e.g., VA contractors) require the use of a thumb drive, they must furnish their own thumb drive that conforms to VA’s list of approved thumb drives, and obtain permission from a designated VA supervisor.  VA Handbook 6500 §6.c.(4)(h).  
Q.5.
With so many passwords to remember, is it okay for researchers to keep a “cheat sheet” of passwords next to their computers?
A.5.
No.  All VA employees provided access to VA information or information systems must annually sign the VA National Rules of Behavior that state at §2.i:  “I will protect my verify codes and passwords from unauthorized use and disclosure.”  VA Handbook 6500 App. F §3.e.(3) requires that any written passwords must be kept in a safe location and not stored in a location accessible to others.
Q.6.
What are the requirements for storing and disposing hardcopy VA sensitive information?
A.6.
VASI contained on printouts and other media must be kept in locked files or cabinets when not in use.  VA Handbook 6500 §6.b.(4)(b)14.k.  When disposing of VASI, a NIST 800-88 compliant shredder* or other approved disposal method must be used.  VA Handbook 6500 §6.b.(4)(b)14.k.; VA Directive 6371 App. A §§ 1 & 6.  

* The chosen shredder device must have a crosscutting capability that produces particles that are 1 X 5 millimeters in size or that will pulverize/disintegrate paper material using disintegrator devices with a 3/32 inch security screen.
Q.7.
May researchers store VA sensitive information on CDs and DVDs?
A.7.
Yes, but…  the Compact Disc/Digital Video Disc (CD/DVD) containing the VASI must be encrypted using a Federal Information Processing Standards (FIPS) 140-2 certified encryption application.  VA Handbook 6500 §6.c.(4)(b).
Q.8.
What should research staff do if they discover the loss, theft, or compromise of VASI, VA equipment, or non-VA equipment used to transport, access, or store VASI?
A.8.
They should immediately report the situation to the facility ISO and supervisor.  If the compromised information includes confidential data, they should also notify the facility PO.  VA Handbook 6500 §6.b.(10)(b), §6.c.(4)(r).
Q.9.
Can an investigator take research data with her/him when s/he leaves the VA?

A.9.
No.  If an investigator no longer holds an appointment as a compensated or uncompensated VA employee or as an Intergovernmental Personnel Act (IPA) employee, all of his/her research records and data must remain at the VA and under VA control.  All data and records are the property of the VA.  The data may not be copied or removed unless all requirements for the use of VA data by non-VA investigators are met.  VHA Handbook 1200.12 §16.d.
Q.10.
A researcher’s protocol states that she is using only de-identified data.  However, her data set includes full dates (month, day, and year) of subjects’ diagnosis and other tests.  Is the researcher’s data set truly de-identified?
A.10.
No.  The most common method for de-identifying data is to remove all 18 HIPAA identifiers from the data set.  VHA Handbook 1605.1, Appendix B, Paragraph 2.b., lists the 18 HIPAA identifiers, one of which is: “All elements of dates (except year) for dates directly related to an individual, including birth date, admission date, discharge date, date of death….”  The list of date examples (birth, admission, discharge, death) is inclusive, not exclusive.  ALL dates “directly related to an individual,” such as dates of subjects’ clinical tests, are considered HIPAA identifiers, and therefore must be removed in order for the data set to be considered de-identified.
For clarification or other questions, please contact Peter Poon, Associate Director of Research Integrity and Assurance, ORO, at peter.poon@va.gov, or (202) 266-4574.
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