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QUESTION PRESENTED:

When a veteran is ineligible for burial in a national cemetery by operation of

38 U.S.C. § 2411, may a headstone or marker or a memorial headstone or marker be provided under 38 U.S.C. § 2306(a) or (b) for placement in a state, local, or private cemetery?

COMMENTS:

1.  Section 1(a) of Public Law No. 105-116, 111 Stat. 2381 (1997), added to    title 38, United States Code, a new section 2411.  This provision generally prohibits the Secretary of Veterans Affairs from interring the remains of, or memorializing, in a national cemetery individuals who have committed capital crimes and been sentenced to death or life imprisonment.  Section 2411 does not directly affect eligibility for other types of Department of Veterans Affairs (VA) burial benefits such as the burial flag (38 U.S.C. § 2301) or Presidential Memorial Certificate (38 U.S.C. § 112).  Section 2411, however, has an indirect affect on eligibility for a headstone or marker under 38 U.S.C. § 2306.

2.  Section 2306(a) of title 38, United States Code, states that the Secretary shall furnish, when requested, an appropriate Government headstone or marker for the unmarked grave of an individual in one of several classes of eligible persons.  Persons potentially eligible based on their status as veterans would generally qualify under either section 2306(a)(1) or (2), which refer, respectively, to:  

(1) An individual buried in a national cemetery or post 

cemetery; and, 

(2) With certain exceptions, an individual eligible for burial in a national cemetery but not buried in such a cemetery.

3.  To qualify for a headstone or marker under 38 U.S.C. § 2306(a)(1) or (2), an individual must be “buried in a national cemetery” or “eligible for burial in a national cemetery.”  An individual barred from national cemetery burial by operation of 38 U.S.C. § 2411 cannot qualify for a headstone or marker under 38 U.S.C. § 2306(a)(1) or (2) because such individual would be neither buried in, nor eligible for burial in a national cemetery.

4.  Section 2306(b) of title 38, United States Code, creates additional eligibility for headstones and markers.  Under 38 U.S.C. § 2306(b), the Secretary is required to furnish an appropriate memorial headstone or marker for the purpose of commemorating an eligible individual whose remains are unavailable because they: 


(1) Have not been recovered or identified;


(2) Were buried at sea;


(3) Were donated to science; or


(4) Were cremated and the ashes scattered. 

Veterans and the spouses or surviving spouses of veterans are the individuals eligible under this subsection.  This subsection does not repeat the language contained in subsection (a) specifically conditioning eligibility for a headstone or marker in most cases on burial or eligibility for burial in a national cemetery.  Nevertheless, because sections 2306(a) and 2306(b) are essentially parallel provisions, we believe that veterans ineligible for burial in a national cemetery cannot be considered eligible for a memorial headstone or marker under 38 U.S.C.       §  2306(b).  

5.  Each part or section of a statute should be construed in connection with every other part or section so as to produce a harmonious whole.  2A N. J. Singer, Sutherland Statutory Construction § 46.05 (6th ed. 2000); see also Talley v. Derwinski, 2 Vet. App. 282, 286 (1992).  Further, a provision that may seem ambiguous in isolation is often clarified by the remainder of the statutory scheme, when only one meaning produces a substantive effect that is compatible with the rest of the law.  United Savings Ass'n v. Timbers of Inwood Forest Assocs., Ltd., 484 U.S. 365, 371 (1988).  

6.  We can conceive of no basis on which Congress could have intended that a veteran’s eligibility for a headstone or marker be conditioned on eligibility for burial in a national cemetery, but a veteran’s eligibility for a memorial headstone or marker not be so conditioned.  Veteran status alone is sufficient to potentially qualify a veteran for a headstone or marker under either section 2306(a) or (b).  Furthermore, a headstone or marker furnished on behalf of a veteran under either subsection may be placed in a national, state, local, or private cemetery.  It would be incongruous, in the case of a veteran ineligible for national cemetery burial, if eligibility for a headstone or marker turned solely on whether the veteran’s remains were available for interment.  This is particularly true if section 2306 were interpreted to require furnishing of a marker when remains are unavailable for interment, but not when they actually are available for that purpose.  Moreover, in the case of a veteran whose remains are cremated, such an interpretation could lead to the untoward situation of eligibility turning on the decision by the next-of-kin whether to inter or scatter the veteran’s ashes.  Interpretations of statute giving rise to obvious incongruities have not been favored by the courts.  See United States v. Dow, 357 U.S. 17, 25 (1958) (rejecting interpretation of statute that would have encouraged affected parties to engage in manipulations to obtain a more favorable application of the law).  Finally, there is nothing in the legislative history of section 2306 that would suggest that such a seemingly incongruous result was intended by Congress.

7.  Based on the foregoing, we conclude that a veteran who cannot qualify for a headstone or marker under section 2306(a) because, by operation of 38 U.S.C.  § 2411, he or she is not eligible for burial in a national cemetery, cannot qualify for a memorial headstone or marker under 38 U.S.C. § 2306(b).

HELD: 

A veteran who cannot qualify for a headstone or marker under 38 U.S.C.             § 2306(a), because he or she is not eligible for burial in a national cemetery due to 38 U.S.C. § 2411, also cannot qualify for a memorial headstone or marker under U.S.C. § 2306(b), in the event his or her remains are unavailable.

Tim S. McClain

� The headstone or marker authorized by section 2306(b) may be placed in �a national cemetery, a state veterans cemetery, a local cemetery, or a private cemetery.





