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STAFFING

1. REASON FOR ISSUE: To revise Department of Veterans Affairs (VA) qualification standard for
Social Worker GS-185 appointed under 38 U.S.C. § 7401(3).

2. SUMMARY OF CONTENTS/MAJOR CHANGES: This handbook contains mandatory
procedures on staffing. The pages in this handbook replace the corresponding page numbers in
VA Handbook 5005. These changes will be incorporated into the electronic version of VA
Handbook 5005 that is maintained on the Office of Human Resources Management Web site. This
revision clarifies that the required masters in social work degree must be from a program accredited by
the Council on Social Work Education (CSWE). The CSWE accredits graduate programs in social work
by determining the compliance of each with CSWE’s Education Policy and Accreditation Standards.
The most prevalent degree title of these graduate programs in social work is Master’s of Social Work
(MSW). However, CSWE also accredits graduate programs in social work that grant master’s level
degrees with other titles, including Master of Science in Social Work (MSSW), Master of Social Service
Administration (MSSA), Master of Social Service (MSS), Master of Social Administration (MSA), and
Master of Social Welfare. CSWE considers each of these to be fully accredited graduate degrees in
social work, and should be accepted as meeting the education requirement for appointment in VA.

3. RESPONSIBLE OFFICE: The Recruitment and Placement Policy Service (059), Office of the
Deputy Assistant Secretary for Human Resources Management.

4. RELATED DIRECTIVES: VA Directive 5005, Staffing.

5. RESCISSIONS: None.

CERTIFIED BY: BY DIRECTION OF THE SECRETARY
OF VETERANS AFFAIRS:

/s/ /s/
Roger W. Baker John U. Sepúlveda
Assistant Secretary for Assistant Secretary for
Information and Technology Human Resources and Administration
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APPENDIX G39. SOCIAL WORKER QUALIFCATION STANDARD
GS-185

Veterans Health Administration

1. COVERAGE. The following are requirements for appointment as a social worker in the Veterans
Health Administration (VHA). These requirements apply to all VHA social workers in the General
Schedule (GS)-185 series, including those assigned to VA medical centers, Community-Based
Outpatient Clinics (CBOCs), Vet Centers, Veterans Integrated Service Network (VISN) offices, and
VHA Central Office.

2. BASIC REQUIREMENTS. The basic requirements for employment as a VHA social worker are
prescribed by statute in 38 U.S.C. 7402(b)(9), as amended by section 205 of Public Law 106-419,
enacted November 1, 2000. To qualify for appointment as a social worker in VHA, all applicants must:

a. Citizenship. Be a citizen of the United States. (Non-citizens may be appointed when it is not
possible to recruit qualified citizens in accordance with chapter 3, section A, paragraph 3g this part.)

b. Education. Have a master’s degree in social work [ ] from a school of social work fully
accredited by the Council on Social Work Education (CSWE). Graduates of schools of social work that
are in candidacy status do not meet this requirement until the school of social work is fully accredited.
A doctoral degree in social work may not be substituted for the master’s degree in social work.
[Verification of the degree can be made by going to the CSWE website to verify if that social work
degree meets the accreditation standards for a master of social work.]

c. Licensure. Persons hired or reassigned to social worker positions in the GS-185 series in VHA
must be licensed or certified by a state to independently practice social work at the master’s degree
level. Current state requirements may be found on the OHRM website.

(1) Exception. VHA may waive the licensure or certification requirement for persons who are
otherwise qualified, pending completion of state prerequisites for licensure/certification examinations.
This exception only applies up to the full performance level. For grade levels above the full
performance level, the candidate must be licensed or certified.

(a) For grades below or at the full performance level, VHA social workers who are not licensed or
certified at the time of appointment must become licensed or certified at the independent, master’s level
within 3 years of their appointment as a social worker. Most states require 2 years of post-MSW
experience as a pre-requisite to taking the licensure/certification exam, and VHA gives social workers
one additional year to pass the licensure/certification exam. In California, where the prerequisites for
licensure exceed two years, social workers must become licensed at the independent, master’s level
within one year of meeting the full California prerequisites for licensure.

(b) It is VHA policy that a VHA social worker who does not yet have a license that allows
independent practice must be supervised by a licensed independent practitioner of the same discipline
who is a VA staff member and who has access to the electronic health record.

(c) Different states have different levels of licensure or certification, making it difficult for VHA staff
to determine the independent practice level. Each state, Puerto Rico and the District of Columbia
completed surveys identifying the level of licensure or certification allowing independent practice.

http://www.cswe.org/Accreditation/organizations.aspx
http://vaww1.va.gov/ohrm/T38Hybrid/HybridOccupations.htm

