DEPARTMENT OF VETERANS AFFAIRS

Veterans Health Administration
Washington DC 20420

- DEC 1 7 2003
Medical Director (00) In Reply Refer To:
10 Casia Street
San Juan, P.R. 00921-3201

Dear Mr.

| am responding to the issue raised in your memorandum dated October
16, 2003, concerning the ULP filed by the American Federation of Government
Employees (AFGE), Local 2408, regarding the change in tours of duty for the
Coronary Care Unit/Intermediate Coronary Care Unit (CCU/ICCU) staff.

Pursuant to the delegated authority, | have decided on the basis of the
enclosed paper, that the issue presented is a matter concerning or arising out of
professional conduct or competence and is thus exempted from collective
bargaining by 38 U.S.C. § 7422(b).

Please provide this decision to your Regional Counsel and Human
Resources Officer as soon as possible.

Sincerely yours,

Robert H. Roswell, M.D.
Under Secretary for Health

Enclosure



Title 38 Decision Paper — VAMC San Juan
VA -03-12

FACTS:

On September 19, 2003, Mrs. , Nurse Manager of the San Juan, VA
Medical Center Coronary Care Unit/Intermediate Coronary Care Unit (CCU/ICCU),
notified the American Federation of Government Employees (AFGE), Local 2408, of the
intention to change the hours during which the nursing staff participates in their 12 hour
Compressed Work Schedule (CWS). The letter stated that instead of having shifts
starting from 6:00.a.m. to 6:30 p.m. and from 6:00 p.m. to 6:30 a.m., the nursing staff
would begin their tours of duty from 7:00 a.m. to 7:30 p.m. and from 7:00 p.m. to 7:30
a.m., starting October 5, 2003. Mrs. explained the reasons for the change as
follows:

¢ To provide adequate coverage to all shifts;

e To comply with requirements of the Night Charge Nurse resources; and

e To improve and provide adequate interpersonal relationship with Staff and
Managers.

Attachments A and B. In particular, there were two patient care reasons for the change
in hours: first, to ensure an adequate nurse-patient ratio; and second, to improve the
efficiency of responding to patient care needs by improving nurse staff communication.
Attachment B.

Mrs. - elaborated on the reasons for the change in the tours of duty of the
CCU/ICCU staff in a memorandum dated November 7, 2003. She indicated that the
Night Charge Nurse is required to meet and participate with Top Nursing Service
Management. /d. The meeting provides management with valuable input and updates
related to the preceding tour of duty, including but not limited to: status of patients, staff,
and unit problems.

“Prior to the change, the Night Charge Nurse was unable to participate in
these required meetings because their tour of duty ended at 6:30 AM. With
the change in tour of CWS, the Night Charge Nurse can now patrticipate in
this required event. This will improve direct patient care since it would
maintain Top Nursing Management abreast of the CCU/ICCU patient care
needs.”

Further, the new tour of duty permits the Team Leader and Nurse Manager to meet with
the Night Charge Nurse to discuss events they encountered during their shift. The
meetings were not possible prior to the change in tours of duty, since the Night Charge
Nurse ended the tour at 6:30 a.m. and the Team Leader and Nurse Manager’s tour
began at 7:30 a.m. This communication impacts patient care and is of utmost
importance since it keeps the whole team abreast of patient care needs and other
situations encountered by the Night Charge Nurse.



Mrs. 1lso advised that the change in shift hours increases the required nurse
to patient ratio, which previously during certain shifts was only 3.2 or 3.6 FTEE nurses
per every eight (8) patients. Combined with other nurse schedules (e.g. part-time and
non-CWS) this shift change increases the ratio to 4.0 FTEE registered nurses per every
eight (8) patients. This complies with the agency policy that there must be at least one
nurse for every two patients to ensure proper coverage and adequate care for each
patient. /d.

In response, on September 23, 2003, AFGE sent a letter to Ms.

Associate Director for Nursing Service, with a demand to bargain on the change in tours
of duty of the CCU/ICCU staff. Attachment C. Subsequently, on September 25, 2003,
Ms. responded to AFGE’s demand to bargain stating that the proposed change
in tours of duty would directly impact patient care and would therefore be outside the
scope of bargaining pursuant to 38 U.S.C. § 7422. Attachment D.

On September 30, 2003, AFGE filed an Unfair Labor Practice (ULP) charge with the
Federal Labor Relations Authority (FLRA) alleging that management violated 5 U.S.C. §
7116 by refusing to bargain in good faith over the change in the tours of duty of the
CCU/ICCU staff. Attachment E.

On October 16, 2003, the Director of the San Juan VA Medical Center, Mr.

» requested a determination from the Under Secretary for Health (USH) on
whether the change in the nursing tour of duty is a matter of professional
conduct/competence affecting patient care, and thus exempt from collective bargaining
under 38 U.S.C. § 7422. Attachment F. The Director notified the FLRA and AFGE on
the same day. Attachments G and H.

PROCEDURAL HISTORY:

‘The Secretary of Veterans Affairs (Secretary) delegated to the USH the final authority to
decide whether a matter or question concerns or arises out of professional conduct or
competence (direct patient care, clinical competence). When labor and management
disagree over such matters or question and the parties are unable to resolve the
dispute, the USH is asked to render a decision. .
The case is ripe for review and time is of the essence. In the October 16, 2003, letter
sent to the FLRA, management requested a stay of the proceedings pending the
issuance of a decision by the USH. See Aftachment G. The FLRA has not issued a
determination on the request for a stay of the proceedings, and may rule to move
forward with the ULP at any time.

The Union was given the opportunity to provide their comments on management’s

request for a determination by the USH. Attachment . On November 3, 2003, Mr.
President AFGE Local 2408, sent a letter with the union’s comments

stating that “[tlhe allegations made by the Agency that the change in the tour of duty of



the Nursing Staff of CCU/ICCU is excluded from collective bargaining under 38 USC
7422 (b) is false, misleading and bad faith bargaining.” Attachment J. She maintains
that the change in the tour of duty will not change the number of nurses, but fails to
substantiate why. The remainder of her arguments goes to the issue of whether
establishing a CWS schedule is an issue of patient care at various units in the facility,
an issue unrelated to the management decision to change the tour of duty for CWS at
the CCU/ICCU.

The controversy is defined. The Union’s demand to bargain requested negotiation over
the substance of management's decision - based on patient care concerns - to change
the shift hours. Attachment C (“demanding to bargain over the change in the tour of
duty” and “demand thatthe change . . . be cancelled until negotiations are complete”).
The demand fails to raise any peripheral issues that do not involve 38 U.S.C. 7422
patient care and clinical competency concerns.

The change in the tours of duty of the CCU/ICCU staff was implemented on October 5,
2003. » "

ISSUE:
Whether a decision to change the tours of duty of the CCU/ICCU staff on CWS is a
matter or question concerning or arising out of professional conduct or competence

within the meaning of 38 U.S.C. § 7422(b).

DISCUSSION

The Department of Veterans Affairs Labor Relations Act of 1991, 38 U.S.C. § 7422,
granted collective bargaining rights to Title 38 employees in accordance with Title 5
provisions, but specifically excluded from the collective bargaining process matters or
questions concerning or arising out of professional conduct or competence, peer review
and employee compensation as determined by the USH.

The tour of duty for title 38 health care personnel is a fundamental aspect of ensuring
adequate patient care. Pursuant to 38 U.S.C. § 7421(a), the Secretary has prescribed
regulations contained in VA Directive/Handbook 5011, Part Il, Chapter 3 regarding the
establishment of workweeks, tours of duty, and work schedules for medical professional
employees.

The regulations contained in VA Handbook 5011 Part I, Chapter 3, section 5g(1)(a),
establish that “[clompressed work schedules shall be consistent with patient care
requirements. For example, compressed work schedules may be adopted to expand
clinic service hours, staff mobile clinics, or otherwise improve service to veterans.”
Attachment K. Subsection (d) also states “[o]fficials responsible for establishing work
schedules may establish compressed work schedules for employees covered by this
chapter. These officials may also restrict the types of compressed work schedules that
may be approved if necessary to meet patient care needs.” If altering the tour of duty



hours of a title 38 employee CWS program by one hour is required to ensure adequate
patient care, then it is non-negotiable under 38 U.S.C. § 7422(b) and not subject to third
party review.

In the instant case, the demand to bargain by AFGE arises from a change in the hours
during which the CCU/ICCU staff participates in CWS. The CWS program established
for the CCU/ICCU staff was altered by one hour to ensure adequate nurse-patient ratio
and to permit employees to brief management and the next shift on the status of unit
patients and any problems. The change in tour of duty for CWS nurses increases the
overall nurse ratio from 3.2 or 3.6 to 4.0 FTEE’s for every 8 patients per shift. It also
ensures that there is overlap in the shifts of the night and day nurses, permitting the
nurses from the preceding shift to attend meetings and fully brief the in-coming shift on
patient care issues, status, and problems. Management's decision to change the tours
of duty hours was based on patient care reasons, namely improving patient care by
allowing the required nurses to be available in each tour at all times. Management's
decision was further based on the fact that the change will significantly improve
communications between the Night Charge Nurse, Top Nursing Service Management,
the Team Leader and Nurse Manager by providing an overlap in shift coverage. This
improvement in communication allows for a more efficient response to patient care
needs. Attachment B.

It is clear that the issue of changing the tour of duty hours for the CCU/ICCU staff on
CWS will directly impact patient care. Based on the reasons previously listed and the
cited law, the change was essential for improved patient care and non-negotiable under
38 U.S.C. § 7422(b).

This is consistent with prior USH determinations. In a prior case involving the
negotiability of 12-hour tours for Registered Nurses, the USH determined that such
shifts involve professional conduct and competence within the meaning of 38 U.S.C. §
7422. Specifically, the USH determined that “[plrofessional conduct includes the scope,
nature, and manner of performance of duties. The VA is responsible for the delivery
and direction of the conduct of professional duties and services by Title 38 employees.
This responsibility encompasses the establishment of tours of duty and directly impacts
on patient care.” See Leavenworth VAMC on May 13, 1992. Also see Brockton VAMC
on August 24, 1994 and Des Moines VAMC on November 26, 1993 (related to tour of
duty changes). Attachment L. )



RECOMMENDED DECISION

That the decision to change the tours of duty hours of the CCU/ICCU staff is a matter or
question concerning or arising out of professional conduct or competence within the
meaning of 38 U.S.C. § 7422(b).

g

APPROVED DISAPPROVED
Robert H. Roswell, M.D. Date

Under Secretary for Health



