
    
  

  
 

  
 

   
 

  
 

    
   

  
 

  
  

 
     

   
 

 
  

  
     

  
   

   
 

     
  

    
 

      
  

    
   

   
     

 
   

   
     

 
  

   

CITATION: VAOPGCPREC 14-89 
Vet. Aff. Op. Gen. Couns. Concl. 14-89 

DATE: 8-29-89 

TEXT: 

QUESTION PRESENTED: 

Do the provisions of 38 U.S.C. § 312(c), granting presumptive service connection 
to radiation-exposed veterans for listed diseases, apply to individuals who were 
on active duty for training during onsite nuclear test participation? 

COMMENTS: 

1. The inquiry before us arose as part of an administrative review in the above-
referenced case, in response to a reopened claim by the veteran's surviving 
spouse for Dependency and Indemnity Compensation (DIC) based on an 
assertion that in-service radiation exposure caused the veteran's fatal 
leukemia. 

2. The record shows that the veteran served on active duty from June 1955 to 
September 1956. Also, while serving with the Tennessee Air National Guard, the 
veteran had a 20-day period of active duty for training which commenced on July 
23, 1957. The veteran's flying activities on August 7, 1957, in connection with 
such duty, were determined to be consistent with participation in Shot Stokes of 
Operation PLUMBBOB, conducted on that date. The veteran died in August 
1978 due to chronic myelocytic leukemia. 

3. With the passage of Public Law No. 100-321, 102 Stat. 485, the "Radiation-
Exposed Veterans Compensation Act of 1988," a new "presumption" was created 
under section 312 of title 38, United States Code. It provides that certain 
specified diseases, which become manifest in a radiation-exposed veteran to a 
degree of 10 percent or more within a specified presumptive period, "shall be 
considered to have been incurred in or aggravated during the veteran's service 
on active duty" (emphasis added) for purposes of VA compensation. The 
definition of "radiation-exposed veteran," codified at 38 U.S.C. § 312(c)(4)(A), is 
"a veteran who, while serving on active duty, participated in a radiation-risk 
activity." (Emphasis added). 

4. The term "active duty" is defined for the purposes of title 38, United States 
Code, at section 101(21), in pertinent part, as including "full-time duty in the 
Armed Forces, other than active duty for training." 

5. Our review of the pertinent legislative history concerning Public Law No. 100-
321 discloses no discussion on this point. However, it is clear from the language 



   
    

     
     

    
 

   
 

  
   
   

  
    

   
    

   
 

of 38 U.S.C. § 312(c) that only individuals participating in a radiation-risk activity 
while on active duty are eligible for presumptive service connection under its 
provisions. The statutory language being unambiguous, we conclude that the 
plain language of the statute governs its construction in this case. See 2A N.J. 
Singer, Sutherland Statutory Construction s 46.01 (4th ed. 1984). 

HELD: 

In order to qualify for presumptive service connection under the provisions of 38 
U.S.C. § 312(c), a radiation-exposed veteran must have been serving on "active 
duty" at the time of participation in a radiation-risk activity. Therefore, those 
onsite nuclear test participants who were on active duty for training at the time of 
such participation are not entitled to the presumption created by that subsection. 

VETERANS ADMINISTRATION GENERAL COUNSEL 
Vet. Aff. Op. Gen. Couns. Concl. 14-89 




