
  
  

 
 

  
 
 

  
 

    
 

  
 

   
 

 
 

 
 

 
 

     
  

  
   

  
 

  
   

   
 

   
   

   
    

  
 

  
  

   
 

   
 

  
 

CITATION: VAOPGCPREC 20-89 
Vet. Aff. Op. Gen. Couns. Prec. 20-89 

DATE: 12-27-89 

TEXT: 

Request for legal opinion--proper interpretation of 38 U.S.C. § 1781(a) 

QUESTION PRESENTED: 

Does the bar to duplication of benefits found in section 1781(a)(2) apply if the veteran is 
attending school during nonwork hours? 

COMMENTS: 

1. The question arose in the context of a veteran who is a Federal civilian employee 
working full time as a computer specialist for the Army and receiving full-time salary 
therefor. During nonduty hours, he attended law school, a field of study apparently 
unrelated to his duties as a Federal employee, and the expenses of such training were 
paid by his agency under authority of chapter 41 of title 5, United States Code, 
commonly known as the Government Employees Training Act (GETA). It later was 
discovered that the individual also had claimed and was paid VA education benefits 
under chapter 34 of title 38, United States Code, for pursuit of the same training. 

2. To answer the question presented, we must determine what limitation on the 
distribution of education benefits Congress intended to impose by the language it used 
in enacting 38 U.S.C. §1781(a)(2), which reads as follows: 

(a) No educational assistance allowance granted under chapter 30, 34, 35, or 36 of this 
title or 106 or 107 of title 10, or subsistence allowance granted under chapter 31 of this 
title shall be paid to any eligible person.... (2) who is attending a course of education or 
training paid for under chapter 41 of title 5 and whose full salary is being paid to such 
person while so training. (Emphasis added.) 

3. In construing the section 1781(a)(2) reference to payment of full salary "while so 
training," we find that the language used could be read as applying only to those cases 
in which the individual received training during hours of the day normally allocated for 
his agency's work. On the other hand, it also could be interpreted as applying to any 
period from the beginning to the end of the training course during which full salary is 
paid to the individual without respect to which hours were devoted to training and which 
devoted to regular full-time work duties. 



    
  

  
  

   
     

 
  

   
  

   
 

  
 

 
    

   
  

 
   

  
 

   
   

 
   

 
   

 
  

 
 

  
  

   
  

 

  
  

   
 

   
   

4. In an attempt to resolve this ambiguity of meaning, we reviewed the legislative and 
administrative history surrounding section 1781 and its predecessors. We found that 
statutes dating to the World War II GI Bill contained far broader restrictions than now 
exist, generally barring VA education benefits where this would result in receipt of 
funding from more than one Federal source or program based upon the individual's 
enrollment and pursuit of training or school attendance. 

5. The original Post-Korean Conflict GI Bill version of section 1781, enacted by section 
3(b) of Public Law 89-358 (March 3, 1966), was patterned after the broad 
nonduplication concept embodied in the Korean GI Bill provision (section 232(h) of 
Public Law 89-550). It read as follows: 

§ 1781. Nonduplication of benefits 

No educational assistance allowance or special training allowance shall be paid on 
behalf of any eligible person or veteran under chapter 34 or 35 of this title for any period 
during which such person or veteran is enrolled in and pursuing a program of education 
or course paid for by the United States under any provision of law other than such 
chapters, where the payment of an allowance would constitute a duplication of benefits 
paid from the Federal Treasury to the eligible person or veteran or to his parent or 
guardian in his behalf. 

6. Certain limited exceptions to the application of this provision were carved out over the 
years by legislation and administrative interpretation. For the most part, these involved 
payments under Federal programs which were not deemed duplicative either because 
they were provided for too general a purpose, lost their identity through commingling 
with non-Federal funds, or were considered compensation for services performed. 

7. Subsequently, during the 90th Congress, exemptions from the VA benefits 
duplication bar were substantially expanded by legislation. The enactment of Public Law 
90-574 (relating to the Public Health Services Act) and Public Law 90-575 (Higher 
Education Amendments of 1968) exempted any payments to individuals under those 
acts from the section 1781 preclusion. FN1 These additional exemptions implicated 
numerous Federal educational assistance programs which previously had been covered 
by the duplication bar. Many of such programs were characterized by having a needs 
test requirement for entitlement. Thus, it was expected that they would take into 
consideration the recipient's eligibility for VA benefits so that wasteful duplication of 
assistance would be prevented. 

8. Eventually, the haphazard implementation of the duplication bar, resulting from the 
multiplicity of programs either expressly exempted by legislation or variously exempted 
or subjected to the bar by administrative decision, provoked congressional action to 
simplify and eliminate perceived inequities in its application. 

9. Congress, with the enactment of Public Law 91-219, effective March 26, 1970, 
radically altered the scope of the benefits duplication bar, limiting it to only the current 



  
  

 
 

  
 

  
 

  
  

 
    

 
  

 
 

  
    

  
   

 
   

  
 

 
 

  
 

  
 

 
   

    
 

  
 

 
  

 
   

  
 
 

two categories: (a) training of active duty military personnel at the expense of the Armed 
Forces or Public Health Service, and (b) training paid for under the law governing 
training of Federal civilian employees when the individual's full Federal salary is paid 
"while so training." Thus, in effect, any case falling within the scope of these two 
categories would, a fortiori, be duplicative. 

10. Although substantial legislative history accompanied the considerable alteration in 
the structure and scope of the section 1781 nonduplication provision, as mentioned 
above, unfortunately, we find it of little assistance here. The evolution of the provision to 
its current formulation reveals no consistent or progressive conceptual approach 
followed by Congress other than a general intent that the current provision simplify and 
eliminate past inequities in the duplication bar's application. No light is shed upon the 
parameters of the limitation Congress intended to impose in section 1781(a)(2) by 
making reference to payment of full salary to an individual "while so training." 

11. Absent more specific enlightment from the extrinsic sources discussed, we believe 
the most reasonable interpretation of the section 1781(a)(2) language, that which best 
accords with Congress' intent to limit the scope of the benefits duplication bar in an 
equitable manner, is that it was meant to preclude payment of VA education benefits to 
an individual for training paid for under GETA and pursued during normal duty hours 
(i.e., in lieu of regular work duties, including hours of authorized personal leave) for 
which the individual also would receive his or her full salary. 

12. Conversely, and in answer to the specific question posed, persons training on their 
own nonduty time at government expense under GETA, who are working full-time and 
who are being paid full salary based upon time expended in performance of that work, 
are not barred by section 1781(a)(2) from receiving VA education benefits. In such 
case, full salary would not be considered as "being paid to such person while so 
training." 

HELD: 

Section 1781(a)(2) of title 38, United States Code, does not bar receipt of VA education 
assistance by a veteran paid salary as a full-time civilian employee of the Federal 
Government and whose training is also paid for under chapter 41 of title 5, United 
States Code, so long as the training is received during periods of the day other than 
those for which the salary is paid. 

1 See, the ruling of the Comptroller General, 48 Comp.Gen.5 (1968), which provoked 
these statutory changes. 

VETERANS ADMINISTRATION GENERAL COUNSEL 
Vet. Aff. Op. Gen. Couns. Prec. 20-89 




