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QUESTION PRESENTED:

Whether the term, "pay grade," as used in the determination of
the veteran's pay grade under 38 U.S.C. § 1302(b)(1l), includes
the higher grade of a veteran in a reserve component, where the
military service department has certified that the veteran held
both the rank of "staff sergeant" on active duty and "major" in
a reserve component when the veteran was released from active
duty under conditions other than dishonorable?

MMENTS :

1. In brief, the record shows that the veteran served on active
military duty from September 1940 to September 1941; from May 1942
to March 1946; and from December 1950 to June 29, 1965, when he
was honorably discharged and awarded disability retirement for
carcinoma of the stomach. During this time, the veteran also had
service in a reserve component. 1/ When the veteran was honorably
discharged his last active duty pay grade held was E-5 based on
his rank of staff sergeant. 2/ The veteran died in May 1966 from
carcinoma of the stomach. In June 1966, the VA regional office
(VARO) determined that the death was service-connected and awarded
the surviving spouse dependency and indemnity compensation (DIC)
based on the Department of the Air Force (DAF) certification that
the veteran's last active rank was staff sergeant, in the pay

(1) sl DS $E

1/ 38 U.S.C. § 101(27) defines the term reserve component.

2/ Pay grade and rank are used interchangeably in this opinion,
although pay grade usually corresponds to the O-1 to 0-10 and
W-1 to W-4 designations for military service officers and the E-1
to E-9 designations for enlisted servicemembers. The military
services use the pay grade designations to differentiate the
officer and enlisted status and the level of rank of their
servicemembers. Tables which set forth the monthly rate of DIC
utilize pay grade designations. See 38 U.S.C. § 1311(a).
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grade of E-5. In February 1967, the DAF certified that captain
was the highest grade held by the veteran on active duty for six
months or more. As a result of the surviving spouse's efforts to
have the DAF correct its certification, the DAF, in a May 1989
letter, certified that for purposes of 38 U.S.C. § 402(d) (redesig-
nated § 1302(d)), the veteran's highest pay grade in which he
served for more than six months while on active duty was captain
and for purposes of 38 U.S.C. § 421 (redesignated § 1321), that

"he was serving on active duty in the grade of staff sergeant, was
a major in the Air Force Reserve, and retired in the grade of
major," at the time the veteran was retired for disability. The
DAF indicated in its May 1989 letter that it was not its purpose
to determine whether the surviving spouse's DIC should be based on
the veteran's pay grade of staff sergeant, captain or major under
the provisions of 38 U.S.C. § 402(b)(1)(redesignated § 1302(b)(1)).
The Board of Veterans' Appeals issued several remand orders to the
VARO to develop and review the surviving spouse's claim that she
is entitled to DIC based on the veteran's grade of major, as certi-
fied by the DAF. In December 1991, the VARO determined that the
veteran's pay grade was captain and reasoned that VA was bound by
the service department's certification under 38 U.S.C. § 402(d)
(redesignatad § 1302), that the veteran had served on active duty
in the rank of captain for more than six months. The VARO did not
indicate that it had made a determination of pay grade pursuant to

38 U.S.C. § 402(b)(1).

2. For purposes of clarification, we interpret the question asked
in your request for an opinion as stated above. For the reasons
discussed below, we conclude that, the term, "pay grade, " as used
in the determination of the veteran's pay grade under 38 U.S.C.

§ 1302(b) (1), does not include the higher grade of a veteran in a
reserve component, where the military service department has certi-
fied that the veteran held both the rank of "staff sergeant” on
active duty and "major" in a reserve component when the veteran
was released from active duty under conditions other than dishonor-

able.

3. Section 1310 (formerly section 410) of title 38, United States
Code, authorizes payment of dependency and indemnity compensation
(DIC) to the surviving spouses of certain deceased servicemembers
and veterans. Payments of DIC are made to the surviving spouse at
graduated rates based on the military pay grade of the deceased
servicemember or veteran. 38 U.S.C. § 1311(a) (formerly 411(a));
38 C.F.R. § 3.5(e)(1). Section 1302(b)(1) (formerly section
402(b) (1)) of title 38, United States Code, provides the method
for determining the military pay grade of a veteran who did not
die in the active military, naval, or air service. Section
1302(b) (1) provides that such veteran's pay grade shall be deter-
mined as of "the time of such veteran's last discharge or release
from active duty under conditions other than dishonorable." Upon
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request of the Department of Veterans Affairs (VA), the Secretary
of the military service department shall certify the pay grade of
the deceased veteran for purposes of death benefits under title
38, United States Code, Chapter 13.38 U.S.C. § 1321 (formerly

§ 421). The certification of the Secretary of the military ser-
vice department is binding on VA. 38 U.S.C. § 1321; 38 C.F.R.

§ 3.5(e)(2). Section 1302(d) (formerly section 402(d)) of title
38, United States Code, provides that a veteran's pay grade is
based on the highest pay grade attained by the deceased veteran in
service if the veteran has satisfactorily served in that grade on
active duty for six months or more and any subsequent discharge or
release from active duty was under conditions other than dishonor-
able. The determination whether such a veteran has satisfactorily
served on active duty for six months or more in a higher pay grade
shall be made by the Secretary of the department in which the
higher pay grade was held. 38 U.S.C. § 1302(d) (formerly

§ 402(d)). The certification by the service department of the
veteran's pay grade under 38 U.S.C. § 1302(d) is binding on VA.

38 U.S.C. § 1321; 38 C.F.R. § 3.5(e)(2). Additionally, the
certification of the veteran's pay grade under 38 U.S.C.

§ 1302(b)(1) is binding on the Department of Veterans Affairs.

38 U.S.C. § 1321; 38 C.F.R. § 3.5(e)(2).

4. In this case, the determination that "captain" was the highest
pay grade in which the veteran satisfactorily served on active
duty for six months or more was made by the DAF and certified to
VA in accordance with 38 U.S.C. § 1302(d). See 38 C.F.R.

§ 3.5(e)(2). The VARO considered itself bound by this determina-
tion pursuant to 38 U.S.C. § 1302(d) and paid the surviving
spouse's DIC on the basis of the veteran's pay grade of captain.
See 38 U.S.C. 1311(a); 38 C.F.R. § 3.5(e)(l). There is no dispute
that the veteran's pay grade of captain was properly determined
under the provisions of section 1302(d). However, the determina-
tion of the veteran's pay grade under section 1302(d) is necessary
only when that pay grade is higher than the pay grade determined
under section 1302(a) or 1302(b). See 38 U.S.C. § 1302(d).

5. The surviving spouse contends that under section 1302(b)(1),
the VA must determine that the veteran's pay grade is "major"
based on the certification made by the DAF, pursuant to section
1321, that the veteran's pay grade at the time of his honorable
discharge was both "staff sergeant" on active duty and "“major"
in a reserve component and that the veteran's pay should be
determined based on the higher pay grade of major. See, e.g.
Lowell, 158 F. Supp. 704, 707 (Ct. Cl. 1958) ("there is nothing
inconsistent about an officer holding or serving in a permanent
rank and at the same time performing active duty in a different
temporary rank"). Consideration of the question raised in your
request for an opinion requires an interpretation of whether the
term "pay grade," as it is used in section 1302(b)(1l) includes
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the higher pay grade of a veteran in a reserve component at the
time the veteran was released from active duty under conditions
other than dishonorable.

6. Title 38, United States Code, does not define the term "pay
grade" as used in Chapter 13. Language referring to the term "pay
grade" in Chapter 13 was first introduced by Pub. L. No. 91-96, 83
Stat. 144 (1969), which established the DIC program of uniform
rates based on the "pay grade" of the deceased veteran. Prior to
Pub. L. No. 91-96, Pub. L. No. 84-881, 70 Stat. 957 (1956) had
established a program in which DIC was received by surviving
spouses at rates determined by a formula related to the "basic
pay" of the serviceman's rank and length of service. H.R. Rep.
No. 91-538, 91st Cong., 1lst Sess. (1969), reprinted in 1969
U.S.C.C.A.N. 1192. 3/ By devising a formula in which the
surviving spouse's DIC related to the veteran's "basic military
pay," Congress intended that the monthly DIC rates would increase
as the servicemember's basic pay was increased, thereby providing
an incentive for the servicemember to make the Armed Forces a
career, and also meeting the rising costs of living. Id. at

1193. Pub. L. No. 84-881 §§ 101(10)(A), 101(11)(B) defined the
term "basic pay" and provided the meaning of the term for purposes
of surviving spouse DIC. Sections 101(10)(A) and 101(11)(B)
provided in pertinent part that:

(10) (A) "Basic pay" means the monthly pay prescribed
by section 201(a), 201(e), 201(f) or 508 of the Career
Compensation Act of 1949, as may be appropriate, for
a member of a uniformed service on active duty. [foot-
notes of the Career Compensation Act of 1949 sections

have been omitted] 4/

(11) (B) With respect to a deceased member or former
member of a uniformed service who did not die on active

3/ The definition of the term "basic pay" and the provision which
applied the term for purposes of DIC were retained in the
consolidation into title 38, United States Code, of all the laws
administered by the Department of Veterans Affairs. Veterans'
Benefits Act of 1958, Pub. L. No. 85-857, § 401(1), 402(b)(1), 72
Stat. 1105.

4/ The cited sections of the Compensation and Career Act of 1549,
ch. 681, 63 Stat. 802 (codified as amended in title 37, United
States Code) prescribe the pay grades for all service personnel
and include, in a single sum the amount a service person is
entitled to according to the grade or rating and length of
service. S. Rep. No. 733, 81st Cong., 2d Sess. (1949), reprinted
in 1949 U.S.C.C.A.N. 2089, 2094.
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duty, active duty for training, or inactive duty train-
ing, the term "basic pay" for purposes of title II
[Dependency and Indemnity Compensation] means the basic
pay (as defined in paragraph (10)) prescribed on January 1,
1957, or on the date of his death (whichever is the later
date) for a member of a uniformed service on active duty
of the same rank (with the same cumulative years of ser-
vice forr purposes of pay) as that of the deceased member
or former member of a uniformed service on the date of
his last discharge or release from active duty under con-
ditions other than dishonorable . . . .

7. The legislative history of Pub. L. No. 84-881 emphasizes the
importance the term "basic pay" has in determining what shall be
deemed basic pay for purposes of DIC. S. Rep. No. 2380, 84th
Cong., 2d Sess. (1956), reprinted in 1956 U.S.C.C.A.N. 3976,

3984. It seems clear from the legislative history of the DIC
program implemented under Pub. L. No. 84-881 that one of the
important factors in determining "basic pay" was the "pay grade"
held by the servicemember when the servicemember was discharged or
released from active duty. The term "pay grade" used for the
determination of "basic pay" under the Pub. L. No. 84-881 DIC
program is the same as the term "pay grade," which the DIC program
established under Pub. L. No. 91-96 requires VA to determine under
the provisions of 38 U.S.C. § 1302.

8. Reference to the legislative history of a prior statute on a
related subject is a well-established practice of statutory inter-
pretation. See 2A N. Singer, Sutherland on Statutory Construction
§ 48.03 (4th ed. 1984). 1In this case, the legislative history of
the prior statutes which defined the term "basic pay" and deter-
mined the meaning of the term for purposes of DIC does not provide
support for the interpretation that the term "pay grade" as used
in 38 U.S.C. § 1302(b)(l) includes the pay grade of a veteran in a
reserve component. There is no indication in the legislative
history of either Pub. L. No. 91-96 or Pub. L. No. 84-881 that
Congress intended that the meaning of the terms "basic pay" or
"pay grade" include a higher rank held by a veteran in a reserve
component as the basis for the pay grade determination under

38 U.S.C. § 1302(b)(1).

9. We note that the cases cited by the surviving spouse do not
support her claim that under section 1302(b)(1l), the term "pay
grade" should be interpreted to include the veteran's higher rank
of major in a reserve component. The court in the cited cases
interpreted the disability retirement pay provisions of the
Compensation and Career Act of 1949 and concluded that Congress
intended that a servicemember who held both a temporary rank in
which he was actually serving and also a higher permanent reserve
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6.

rank at the time of retirement was entitled to the higher of the
two ranks, for purposes of computing the servicemember's _
disability retirement pay. Tracy v. United States, 142 F. Supp.
943 (Ct. Cl. 1956); Lowell v. United States, 158 F. Supp. 704 (Ct.
Cl. 1958); Budd v. United States, 153 F. Supp. 712 (Ct. Cl.

1958). The court in the cited cases bases its interpretation of
the language in the Career Compensation Act of 1949 on terms that
are not present in section 1302(b)(1). Accordingly, there is no
justification for adhering to the holdings in the cited cases.

10. "[E]ach part or section [of a statute] should be construed in
connection with every other part or section so as to produce a

harmonious whole." Talley v. Derwinski, 2 Vet. App. 282, 286
(1992) (quoting 2A N. Singer, erla uto on ction

§ 46.05 (4th ed. 1984)). 38 U.S.C. § 1302(b)(2), addresses the
determination of pay grades of veterans in reserve components who
die from a service-connected disability incurred during active
duty for training or inactive duty training after they are dis-
charged or released from active duty under conditions other than
dishonorable. "When the same word or phrase is used in different
parts of a statute, we presume that the word or phrase has the
same meaning throughout." Boyer v. Derwinski, 1 Vet. App. 531,
534 (1991) (quoting ‘ eqi -

e
ning Agency, 911 F.2d 324, 328 (9th Cir. 1990). Under section

1302(b) (2), such veterans' pay grades are determined by their

rank during active duty for training or inactive duty training.
However, if such veterans are discharged or released from such
duty under conditions other than dishonorable and later enter
active duty, the rank during this later active duty will be the
rank upon which the veterans' pay grades for section 1302(b)(2)
purposes will be determined. Clearly, section 1302(b)(2) mani-
fests the legislative intent that in such situations the active
duty rank be used for purposes of determining the veteran's pay
grade, rather than the higher rank of a veteran in a reserve
component. In construing section 1302(b), to produce a harmonious
whole, the term pay grade as used in section 1302(b) (1) should be
given the same interpretation as the term is used in section
1302(b)(2). Thus, in view of the legislative scheme of 38 U.S.C.

§ 1302(b), we conclude that the veteran's active duty rank must be
used rather than the veteran's reserve rank in determining the vet-
eran's pay grade under 38 U.S.C. § 1302, unless under section
1302(b)(2), the veteran's service-connected disability was incurred
during active duty for training or inactive duty-training. We

~find that this interpretation is consistent with the language of

section 1302 and its legislative history.

11. Based on the foregoing, we conclude that the term, "pay
grade," as used for purposes of determining the veteran's pay
grade under 38 U.S.C. § 1302(b)(1), does not include the higher
pay grade of a veteran in a reserve component, where the military
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N . service department has certified that the veteran held both the
- rank of "staff sergeant" on active duty and "major" in a reserve
component when the veteran was released from active duty under
conditions other than dishonorable. 1In this case, the VARO may
not determine under 38 U.S.C. § 1302(b)(1) that the veteran's pay
‘grade is "major," where the military service department has
certified that the veteran held both the rank of "staff sergeant"
ton active duty and "major" in a reserve component when he was
~'released from active duty under conditions other than dishonor-
,¢ able. As indicated earlier in this opinion, for purposes of DIC,
fﬁ% the veteran's pay grade is "captain" as certified by DAF based on
"~ the highest pay grade in which the veteran satisfactorily served
gon active duty for six months or more in accordance with 38 U.S.C.

s 1302(d).
(% HELD:

S
=

The term, "pay grade," as used for purposes of determining the

§ veteran's pay grade under 38 U.S.C. § 1302(b)(1), does not include
‘ the higher grade of a veteran in a reserve component, where the

-# military service department has certified that the veteran held

% both the rank of "staff sergeant" on active duty and "major" in a
-4¢ reserve component when the veteran was released from active duty
# under conditions other than dishonorable.
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