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QUESTION PRESENTED: 

Does 38 U.S.C. § 5301(a) prohibit the Department of Veterans Affairs (VA) from 
deducting from benefit payments, at the direction of the beneficiary, dental-
insurance premiums to be paid to a private insurer as part of the Civilian Health 
and Medical Program of VA (CHAMPVA)? 

COMMENTS: 

1.  Under the CHAMPVA, VA may provide medical care for the spouses, 
surviving spouses, and children of certain veterans.  38 U.S.C. § 1781(a).1  VA is 
to provide such medical care “in the same or similar manner and subject to the 
same or similar limitations” as medical care is furnished to certain dependents 
and survivors of active duty and retired members of the Armed Forces under 10 
U.S.C. ch. 55, either by entering into an agreement with the Department of 
Defense (DOD) under which DOD shall include coverage for such medical care 
under the contracts into which DOD enters to carry out 10 U.S.C. ch. 55 or by 
itself contracting for the insurance, medical service, or health plans VA deems 
appropriate.  38 U.S.C. § 1781(b). 

2.  Under authority in 10 U.S.C. ch. 55, DOD has established a dental-insurance 
plan for retirees of the uniformed services and certain dependents and survivors, 
the “TRICARE Retiree Dental Program.”  See 10 U.S.C. § 1076c; 32 C.F.R. 
§ 199.22.  The program is administered through a contract.  32 C.F.R. 
§ 199.22(b)(5).  Under this program, enrollees in the plan must pay the premiums 
charged for their insurance coverage.  10 U.S.C. § 1076c(c)(1); 32 C.F.R. 
§ 199.22(b)(2).  In establishing procedures to collect premiums charged for 

 
1  Until recently, this authority was codified at 38 U.S.C. § 1713, which was 
redesignated by section 208(c) of the Department of Veterans Affairs Health 
Care Programs Enhancement Act of 2001, Pub. L. No. 107-135, § 208(c), 115 
Stat. 2446, 2463 (2002). 
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coverage under the program, DOD is required, “[t]o the maximum extent 
practicable,” to deduct and withhold from the retired pay of a member entitled to 
retired pay the premiums payable by the member.  10 U.S.C. § 1076(c)(2). 

3.  VA has the opportunity to provide comparable dental-insurance coverage 
under the CHAMPVA through an agreement with DOD allowing CHAMPVA 
eligibles to be covered by the contract DOD entered into to provide dental- 
insurance coverage under the TRICARE Retiree Dental Program.  However, as a 
condition of allowing CHAMPVA eligibles to be covered under the TRICARE 
contract, VA reportedly must deduct their premiums from their VA compensation 
and dependency and indemnity compensation and pay the premiums directly to 
the contractor providing the insurance.  The deduction of premiums from VA 
benefit payments implicates the benefit-nonassignability provisions of 38 U.S.C. 
§ 5301(a). 

4.  An assignment is a transfer of property or some other right from one person to 
another that confers a complete and present right to the assignee in the subject 
matter of the assignment.  6 Am. Jur. 2d Assignments § 1 (1999); see also 
Black’s Law Dictionary 115 (7th ed. 1999) (transfer of rights or property).  The 
term “assignment” ordinarily refers to a transfer of intangible rights in property, as 
opposed to transfer of property itself, 6 Am. Jur. 2d Assignments § 1 (1999), i.e., 
a transfer of a right to receive payments, rather than a transfer of the funds 
themselves.  An assignment is by its nature a voluntary transfer.  6 Am. Jur. 2d 
Assignments § 2 (1999). 

5.  Generally, VA benefits are not assignable.  Pursuant to 38 U.S.C. § 5301(a), 
“[p]ayments of benefits due or to become due under any law administered by the 
Secretary shall not be assignable except to the extent specifically authorized by 
law.”  This office has interpreted this statute as clearly precluding any assignment 
of VA benefits that would require VA or the Department of the Treasury to make 
payment directly to an assignee.  While this office has in certain non-precedential 
opinions concluded that a veteran may execute a voluntary, written waiver of 
section 5301(a)’s exemption in order to authorize VA to pay from the VA benefits 
payable to him or her a debt due to the United States, VAOPGC 29-79 (10-3-79); 
VAOPGC 3-58 (1-3-58), the rationale for that exception was not clearly identified, 
and such an exception has not been consistently recognized, VADIGOP, 3-15-72 
(15-3 Allowances—Assignment) (payment of education benefits directly to DOD 
to ensure payment for training it provided was a prohibited assignment).  Further, 
the fact that all assignments are by their nature voluntary suggests that the 
voluntary nature of the beneficiaries’ action would be of no consequence.  In any 
event, this office has not sanctioned any such arrangement involving a direction 
by a beneficiary to pay the beneficiary’s VA benefits directly to a private party.  
For example, this office has construed the anti-assignment statute as prohibiting 
what was in essence a voluntary transfer to a private party of the right to receive 
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benefit payments intended to compensate the private party for providing job 
training for which the benefits were intended to pay.  VAOPGCPREC 59-90 
(O.G.C. Prec. 59-90); see also VADIGOP, 5-3-72 (15-3 Allowances—
Assignment) (veteran’s voluntary instruction to pay education benefits directly to 
school prohibited). 

6.  This office has not previously issued an opinion on the specific question of 
whether a deduction by VA from a beneficiary’s benefit payment, made at the 
beneficiary’s request, and paid to a private entity in order to obtain dental-
insurance coverage, would contravene section 5301(a).  Under current 
regulations, an individual insured under a National Service Life Insurance (NSLI) 
policy may authorize the monthly deduction of premium payments from any of 
various VA benefits.  38 C.F.R. § 8.4.  However, NSLI is provided by the United 
States Government, not by a private insurer.  Further, statutes governing the 
NSLI program authorize VA to prescribe by regulations the method of payment of 
NSLI premiums.  38 U.S.C. § 1908.  VA has no such specific authority with 
regard to dental-insurance benefits under the CHAMPVA program. 

7.  Deductions from VA benefit payments to pay premiums for participation in the 
TRICARE Retiree Dental Program, although they may be authorized by a 
beneficiary desiring coverage under the dental-insurance plan, would be 
tantamount to an assignment to pay a debt owed to a private creditor.  In view of 
the statutory anti-assignment provision of section 5301(a) and the lack of any 
specific authorization for the contemplated deductions, a request by a beneficiary 
for such deductions must be considered an assignment prohibited by 
section 5301(a).  Legislation would be required to establish an exception to the 
anti-assignment statute. 

HELD: 

Section 5301(a) of title 38, United States Code, prohibits the assignment of 
payments of Department of Veterans Affairs (VA) benefits due or to become due, 
except to the extent specifically authorized by law.  In the absence of a specific 
statutory exception, VA may not deduct from VA benefits, at the direction of the 
beneficiary, premiums charged for dental insurance provided by a private insurer 
through a contract with the Department of Defense. 

 
 

Tim S. McClain 


