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Department of Veterans Affairs VHA DIRECTIVE 1601 
Veterans Health Administration Transmittal Sheet 
Washington, DC  20420 January 23, 2013 
 

NON-VA MEDICAL CARE PROGRAM 
 
1.  REASON FOR ISSUE.  This Veterans Health Administration (VHA) Directive provides 
information regarding the operation of the Non-VA Medical Care Program and describes VHA 
statutory and regulatory authority for purchasing community health care at Department of 
Veterans Affairs (VA) expense.  AUTHORITY:  Title 38 United States Code (U.S.C.) 1703; 
Title 38 Code of Federal Regulations (CFR) §§ 17.52-17.56; Title 38 U.S.C. 1728; Title 38 CFR 
§§ 17.120- 17.132; Title 38 U.S.C. 1725; Title 38 CFR §§ 17.1000-17.1008; Title 38 U.S.C. 
1786; and Title 38 CFR 17.38(a)(1)(xiv).  NOTE:  It is VHA policy that admission of any 
Veteran to a private or public hospital at VA expense will only be authorized when VA health 
care facilities (HCF) are not feasibly available, in accordance with 38 CFR § 17.53. 
 
2.  SUMMARY OF CONTENT.  To fulfill its mission of providing health care to Veterans, 
VHA purchases medical services from community health care providers under the Non-VA 
Medical Care Program.  This Directive identifies VHA’s statutory and regulatory authority for 
purchasing care, delineates responsibility for administration of the Non-VA Medical Care 
Program, and communicates a change in the program name to promote clarity and consistency in 
terminology.  This Directive describes Veteran eligibility for Non-VA care at VA expense and 
precedes three (3) Non-VA Medical Care handbooks in the VHA concurrence process. 
 
3.  RELATED ISSUES.  None. 
 
4.  RESPONSIBLE OFFICE.  The VHA Chief Business Office (10NB) is responsible for the 
contents of this Directive.  Questions related to the Non-VA Medical Care Program should be 
addressed to Purchased Care, National Non-VA Medical Care Program Office at 303-331-7500. 
 
5.  RESCISSIONS.  None. 
 
6.  RECERTIFICATION.  This VHA Directive is scheduled for recertification on or before the 
last working day of January 2018. 
 
 
 
 
 

 

       Robert A. Petzel, M.D. 
       Under Secretary for Health 
  
DISTRIBUTION:  E-mailed to the VHA Publications Distribution List  1/25/2013 
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NON-VA MEDICAL CARE PROGRAM  
 

1.  PURPOSE:  This Veterans Health Administration (VHA) Directive provides information 
regarding eligibility for and operation of the Non-VA Medical Care Program. 
 
2.  BACKGROUND   
 
 a.  The Non-VA Medical Care Program evolved from the Department of Veterans Affairs 
(VA) Hometown Program that began in 1945.  It has grown into an important avenue for 
providing needed care to Veterans in a timely manner.  The Non-VA Medical Care Program has 
been referred to by many different names since 1945, with “fee care” and “fee basis care” 
becoming the prevalent terms.  These terms, however, are used inconsistently within VHA.  In 
order to promote clarity and consistency in the administration of this program, VA will no longer 
use “fee” to refer to care purchased from non-VA providers.  When referring to care provided in 
the community and paid for by VA, the program name “Non-VA Medical Care” must be used. 
 
 b.  Responsibility for the Non-VA Medical Care Program falls under the National Non-VA 
Medical Care Program Office (NNPO) which is under the Deputy Chief Business Officer for 
Purchased Care Services in VHA’s Chief Business Office.  The NNPO is responsible for 
providing guidance and direction on a national level for program regulations, policies, and 
procedures.  Business compliance oversight of the Non-VA Medical Care Program occurs 
locally in accordance with standards, directives and guidance from the VHA Office of 
Compliance and Business Integrity (10A4A1) consistent with national and local identified 
business risks.  
 
3.  POLICY:  It is VHA policy that admission of any Veteran to a private or public hospital at 
VA expense will only be authorized when VA health care facilities are not feasibly available, in 
accordance with title 38 Code of Federal Regulations (CFR) § 17.53.  
 
4.  NON-VA MEDICAL CARE PROGRAM AUTHORITIES 
 
 VA has the following authorities to acquire and/or pay for non-VA care: 
 
 a.  Payment for medical care, including inpatient and outpatient treatment and qualifying 
non-emergent and emergent care, acquired with prior VA authorization, may be authorized if 
provided for under a contract or purchase order (individual authorization) under title 38 United 
States Code (U.S.C.) 1703, and 38 CFR §§ 17.52-17.56 for those Veterans who are eligible 
under section § 17.52.  Pursuant to 42 U.S.C. 1395cc(a)(1)(L), hospitals which provide inpatient 
hospital services which are Medicare providers have agreed to accept VA payment as set forth in 
VA regulations for a care or service acquired under 38 U.S.C. 1703.  NOTE:  Prescriptions 
written by a non-VA provider in conjunction with a provider visit covered by VA, under the Non-
VA Medical Care Program designation, are authorized to be filled by VA Pharmacy Service and 
are subject to VHA Handbook 1108.05 VHA Formulary Management Process.  When emergency 
supplies of prescriptions cannot be obtained through VA Pharmacy Service, payment or 
reimbursement will be provided under certain limited circumstances through the Non-VA 
Medical Care Program.  See Appendix A for the types of care and the Veterans eligible for that 
care as authorized by 38 U.S.C. 1703.   
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 b.  Payment for health care resources acquired with prior VA authorization may be 
authorized if provided for under a contract entered into under 38 U.S.C. 8153.  
 
 c.  Pursuant to 38 U.S.C. 1728 and 38 CFR §§ 17.120- 17.132, the expenses of emergency 
hospital or outpatient care provided without prior authorization from VA in a private or public 
(or Federal) hospital not operated by VA including transportation (except prosthetic appliances, 
similar devices, and repairs) may be paid for or reimbursed by VA for certain Veterans with 
service-connected conditions subject to VA review (see Appendix B for more information).   
 
 d.  If the Veteran is not eligible for payment or reimbursement under subparagraph 4c, 
payment or reimbursement for emergency services provided without prior authorization from 
VA may be paid for or reimbursed in accordance with 38 U.S.C 1725, and 38 CFR §§ 17.1000-
17.1008 subject to VA review (see Appendix C for more information).   
 
 e.  Payment or reimbursement for newborn care provided post-delivery, with prior 
authorization from VA, for a newborn child for the date of birth plus seven calendar days after 
the birth of the child when the birth mother is a woman Veteran enrolled in VA health care and 
receiving maternity care furnished by VA or under authorization from VA and the child is 
delivered either in a VA facility, or in another facility pursuant to a VA authorization for 
maternity care at VA expense in accordance with 38 U.S.C. 1786 and 38 CFR 17.38(a)(1)(xiv).   
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TREATMENT UNDER TITLE 38 UNITED STATES CODE (U.S.C.) 1703 
 

  

Subject to applicable law and regulations, 
treatment may be provided for: 

H
os

pi
ta

l 

O
ut

pa
tie

nt
 Authority 

A Veteran’s Department of Veterans Affairs 
(VA) rated service-connected (SC) disability. 

Yes Yes Title 38 Code of Federal 
Regulations (CFR) § 17.52 
(a)(1)(i) 

A disability for which the Veteran was released 
from active duty. 

Yes Yes 38 CFR § 17.52 (a)(1)(ii) 

A disability of a Veteran who has a total 
disability permanent in nature from a SC 
disability. 

Yes Yes 38 CFR § 17.52 (a)(1)(iii) 

A disability associated with and held to be 
aggravating a SC disability. 

Yes Yes 38 CFR § 17.52 (a)(1)(iv) 

Medical treatment for any illness, injury or 
dental condition of a Veteran who is 
participating in a rehabilitation program under 38 
U.S.C. Chapter 31 and who is medically 
determined to be in need of hospital care or 
medical services for any of the reasons 
enumerated in § 17.47(i)(2). 

Yes Yes 38 CFR § 17.52 (a)(1)(v) 

Any disability of a Veteran who has a VA SC 
disability rating of 50 percent or greater. 

No Yes 38 CFR § 17.52 (a)(2)(i) 

Any disability of a Veteran who has received VA 
inpatient care for treatment of nonservice-
connected conditions for which treatment was 
begun during the period of inpatient care.  The 
treatment period (to include care furnished in 
both facilities of VA and non-VA facilities or 
any combination of such modes of care) may not 
continue for a period exceeding 12 months 
following discharge from the hospital except 
when it is determined that a longer period is 
required by virtue of the disabilities being 
treated. 

No Yes 38 CFR § 17.52 (a)(2)(ii) 
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Subject to applicable law and regulations, 
treatment may be provided for: 
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Hospital care or medical services for the treatment 
of medical emergencies which pose a serious 
threat to the life or health of a Veteran receiving 
hospital care or medical services in a facility over 
which the VA Secretary has direct jurisdiction or 
government facility with which the Secretary 
contracts, and for which the facility is not staffed 
or equipped to perform, and transfer to a public or 
private hospital which has the necessary staff or 
equipment is the only feasible means of providing 
the necessary treatment, until such time following 
the furnishing of care in the non-VA facility as the 
veteran can be safely transferred to a VA facility. 

Yes Yes 38 CFR § 17.52 (a)(3)) 

Hospital care for women Veterans. Yes No 38 CFR § 17.52 (a)(4) 
Hospital care or medical services that will obviate 
the need for hospital admission for Veterans in 
Alaska, Hawaii, Virgin Islands and other territories 
of the United States except that the annually 
determined hospital patient load and incidence of 
the furnishing of medical services to Veterans 
hospitalized or treated at the expense of VA in 
government and non-VA facilities in each such 
State or territory shall be consistent with the 
patient load or incidence of the provision of 
medical services for veterans hospitalized or 
treated by VA within the 48 contiguous States. 

Yes Yes 38 CFR § 17.52 (a)(6) 

Outpatient dental services and treatment, and 
related dental appliances, for a Veteran who is a 
former prisoner of war and was detained or 
interned for a period of not less than 181 days. 

No Yes 38 CFR § 17.52 (a)(7) 
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Subject to applicable law and regulations, 
treatment may be provided for: 
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Hospital care or medical services for the treatment 
of medical emergencies which pose a serious threat 
to the life or health of a Veteran which developed 
during authorized travel to the hospital, or during 
authorized travel after hospital discharge preventing 
completion of travel to the originally designated 
point of return (and this will encompass any other 
medical services necessitated by the emergency, 
including extra ambulance or other transportation 
which may also be furnished at VA expense). 

Yes Yes 38 CFR § 17.52 (a)(8) 

Diagnostic services necessary for determination of 
eligibility for, or of the appropriate course of 
treatment in connection with, furnishing medical 
services at independent VA outpatient clinics to 
obviate the need for hospital admission. 

No Yes 38 CFR § 17.52 (a)(9) 

For any disability of a veteran receiving VA 
contract nursing home care. The Veteran is 
receiving contract nursing home care and requires 
emergency treatment in non-VA facilities. 

Yes Yes 38 CFR § 17.52 (a)(10) 

For completion of evaluation for observation and 
examination (O&E) purposes, clinic directors or 
their designees will authorize necessary diagnostic 
services at non-VA facilities (on an inpatient or 
outpatient basis) in order to complete requests from 
VA Regional Offices for O&E of a person to 
determine eligibility for VA benefits or services. 

Yes* Yes* 38 CFR § 17.52 (a)(11) 
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EMERGENCY TREATMENT OF SERVICE-CONNECTED (SC) CONDITIONS 
UNDER TITLE 38 UNITED STATES CODE (U.S.C.) 1728 

 

Subject to applicable law and regulations, payment 
may be made for emergency medical treatment: 
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Authority 

For an adjudicated service-connected 
Disability; or 

Yes Yes Title 38 Code of 
Federal Regulations 
(CFR) § 17.120(a)(1) 

For nonservice-connected disabilities associated with and 
held to be aggravating an adjudicated service-connected 
disability; or 

Yes Yes 38 CFR § 
17.120(a)(2) 

For any disability of a Veteran who has a total disability 
permanent in nature resulting from a service-connected 
disability (does not apply outside of the States, Territories, 
and possessions of the United States, the District of 
Columbia, and the Commonwealth of Puerto Rico); or 

Yes Yes 38 CFR § 
17.120(a)(3) 

For any illness, injury or dental condition in the case of a 
Veteran who is participating in a rehabilitation program 
under 38 U.S.C. Chapter 31 and who is medically 
determined to be in need of hospital care or medical 
services for any of the reasons enumerated in § 
17.47(i)(2); and 

Yes Yes 38 CFR § 
17.120(a)(4) 

The claim for payment or reimbursement for the initial 
evaluation and treatment is for a condition of such a nature 
that a prudent layperson would have reasonably expected 
that delay in seeking immediate medical attention would 
have been hazardous to life or health (this standard would 
be met if there were an emergency medical condition 
manifesting itself by acute symptoms of sufficient severity 
(including severe pain) that a prudent layperson who 
possesses an average knowledge of health and medicine 
could reasonably expect the absence of immediate medical 
attention to result in placing the health of the individual in 
serious jeopardy, serious impairment to bodily functions, 
or serious dysfunction of any bodily organ or part); and 

Yes Yes 38 CFR§ 17.120(b) 

VA or other Federal facilities that VA has an agreement 
with to furnish health care services for Veterans were not 
feasibly available, and an attempt to use them beforehand 
or obtain prior VA authorization for the services required 
would not have been reasonable, sound, wise, or 
practicable, or treatment had been or would have been 
refused. 

Yes Yes 38 CFR§ 17.120(c) 
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Subject to applicable law and regulations, payment 
may be made for emergency medical treatment: 
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Authority 

Subject to the requirements set forth in 38 CFR § 
17.122(a)-(b), the expenses of repairs to prosthetic 
appliances, or similar appliances, therapeutic or 
rehabilitative aids or devices, furnished without prior 
authorization, but incurred in the care of an adjudicated 
service-connected disability (or, in the case of a Veteran 
who is participating in a rehabilitation program under 38 
U.S.C. Chapter 31 and who is determined to be in need of 
the repairs for any of the reasons enumerated in 38 CFR § 
17.47(i)(2) may be paid or reimbursed on the basis of a 
timely filed claim.  

No Yes 38 CFR§ 17.122 
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EMERGENCY TREATMENT OF NONSERVICE-CONNECTED (NSC) CONDITIONS 
UNDER TITLE 38 UNITED STATES CODE (U.S.C.) 1725 

 
Payment or reimbursement under 38 U.S.C. 1725 for emergency services may only be made if 
all of the following conditions are met: 
 

Condition Reference 
The emergency services were provided in a hospital emergency department 
or a similar facility held out as providing emergency care to the public. 

Title 38 Code or 
Federal 
Regulations 
(CFR) § 
17.1002(a) 

The claim for payment or reimbursement for the initial evaluation and 
treatment is for a condition of such a nature that a prudent layperson would 
have reasonably expected that delay in seeking immediate medical attention 
would have been hazardous to life or health (this standard would be met if 
there were an emergency medical condition manifesting itself by acute 
symptoms of sufficient severity (including severe pain) that a prudent 
layperson who possesses an average knowledge of health and medicine 
could reasonably expect the absence of immediate medical attention to 
result in placing the health of the individual in serious jeopardy, serious 
impairment to bodily functions, or serious dysfunction of any bodily organ 
or part). 

38 CFR § 
17.1002(b) 

A Department of Veterans Affairs (VA) or other Federal facility/provider 
was not feasibly available and an attempt to use them beforehand would not 
have been considered reasonable by a prudent layperson (as an example, 
these conditions would be met by evidence establishing that a Veteran was 
brought to a hospital in an ambulance and the ambulance personnel 
determined that the nearest available appropriate level of care was at a non-
VA medical center). 

38 CFR § 
17.1002(c) 

At the time the emergency treatment was furnished, the Veteran was 
enrolled in the VA health care system and had received medical services 
under authority of 38 U.S.C. Chapter 17 within the 24-month period 
preceding the furnishing of such emergency treatment. 

38 CFR § 
17.1002(d) 

The Veteran is financially liable to the provider of emergency treatment for 
that treatment. 

38 CFR § 
17.1002(e) 

The Veteran has no coverage under a health-plan contract for payment or 
reimbursement, in whole or in part, for the emergency treatment (this 
condition cannot be met if the Veteran has coverage under a health-plan 
contract but payment is barred because of a failure by the Veteran or the 
provider to comply with the provisions of that health-plan contract, e.g., 
failure to submit a bill or medical records within specified time limits, or 
failure to exhaust appeals of the denial of payment). 

38 CFR § 
17.1002(f) 

If the condition for which the emergency treatment was furnished was 
caused by an accident or work-related injury, the claimant has exhausted 
without success all claims and remedies reasonably available to the Veteran 

38 CFR § 
17.1002(g) 
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Condition Reference 
or provider against a third party for payment of such treatment; and the 
Veteran has no contractual or legal recourse against a third party that could 
reasonably be pursued for the purpose of extinguishing, in whole, the 
Veteran's liability to the provider. 
The Veteran is not eligible for reimbursement under 38 U.S.C. 1728 for the 
emergency treatment provided. 

38 CFR § 
17.1002(h) 
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